Modernit klassikot: Stephen King – 11/22/63

Posted: 16.2.2012 in Kirjat, Luettua, Modernit klassikot
Avainsanat:, , , , ,

Hyvänen aika! Stephen King kirjoitti kerrassaan loistavan kirjan! Sain juuri kuunneltua loppuun Stephen Kingin uusimman kirjan 11/22/63.

Vuonna 2005 luin Mika Walterin Sinuhen. Pidän sitä edelleen parhaana koskaan lukemanani/kuuntelemanani kirjana, mutta kaikki sen jälkeiset ja sitä edeltäneet jäävät tämän uutukaisen varjoon.

Stephen King tuskin esittelyjä kaipaa. Oma King-historiani on varsin suppea. Olen lukenut muutaman novellin ja pari pidempää teosta, mutta yksikään niistä ei ole tehnyt kovin suurta vaikutusta minuun. Kuten monelle, myös minulle Stephen King on tullut kirjojensa lisäksi myös elokuvista. Arvattavat juonenkäänteet, kliseiset hahmot ja tönkkö dialogi yhdistetään Kingiin usein juuri elokuvaversioiden laadun vuoksi. Muistan nauraneeni ääneen monet kerrat aikanaan katsoessani ensimmäistä Uinu, uinu lemmikkini -elokuvaa. Myös esimerkiksi ”Se” ja Langolieerit olivat enemmän hauskoja kuin pelottavia elokuvakokemuksia. Silti Kubrickin Hohto on kaikkien aikojen suosikkielokuvani. Vuoden 2008 jälkeen en ollut lukenut yhtäkään Kingin tuotosta.

Sitten viime vuoden lopulla kuulin, että King on juuri julkaissut uuden romaanin, joka liittyy John F. Kennedyn murhaan. Historiadiggarina havahduin heti, ja aloin ottaa asiasta selvää. Koska marraskuun 1963 22. päivän tapahtumat ovat kiinnostaneet minua jo ennen kuin näin ”sen Oliver Stonen elokuvan”, halusin tietää, miten King lähestyy aihetta. Kävi ilmi, että aikamatkailun kautta. Silloin olin hyvin vähällä jättää kirjan lukematta, sillä Terminaattoreita ja Paluu Tulevaisuutta -trilogiaa lukuun ottamatta en ole nähnyt, lukenut tai kokenut yhtäkään minua miellyttävää aikamatkailutarinaa. Silti kiinnostukseni oli herätetty, ja päätin ostaa kirjan Audiblesta. Koska kyseessä on äänikirja, on hyvä mainita, että minulle kirjan loistavuuteen vaikutti myös erittäin pätevä ja eläytyvä lukija Craig Wasson, joka taidoillaan sai kylmät väreet kulkemaan pitkin selkääni.

En aio käydä kirjan juonta läpi. Tätä kirjaa en halua pilata kenellekään. Se on koettava. Ainoa edellytys lukijalle on, että pääsee paperilla huvitusta herättävän tarinan lähtöasetelman yli: Kirja kertoo äidinkielenopettaja Jake Eppingin tarinan siitä, miten hän matkustaa hampurilaisravintolan kellarista löytyneen aikaportaalin kautta vuodesta 2011 vuoteen 1958 odottamaan viisi vuotta estääkseen Yhdysvaltain presidentin murhan. Olisi haitaksi kirjalle paljastaa siitä muuta.

Kerron aluksi kirjan huonot puolet. Alku ei vakuuttanut. Vasta pitkähköltä tuntuneen prologin loppupuolella aloin edes jollain tasolla kiinnostua tarinasta. Jälkikäteen ajateltuna sillä oli kyllä paikkansa, mutta prologin alusta olisi voinut hyvin napsia vähän pois. Aikamatkustus-teemaa pedataan vähän turhankin paljon, jos olettaa, että lukija on lukenut kirjan takakannen. Myös keskellä tapahtuu pientä väljähtämistä, kuten 850 -sivuiselta kirjalta saattaa olettaa. Joskus tapahtumat ovat vähän ennalta arvattavia, ja Deus ex machina -elementtejä löytyy lajinsa. Myös genressä tapahtuu selvää vaihtelua; välillä kirja on aikamatkustus-sci-fiä, välillä romanttis-höysteinen trilleri, toimintaseikkailu tai salaliittomysteeri. Joskus King heittää mukaan aimo annoksen kauhua. Moni on kritisoinut kirjaa juuri tämän vaihtelevuuden vuoksi, mutta henkilökohtaisesti itse pidin siitä.

Menneisyys on kuvailtu riemastuttavan yksityiskohtaisesti. Harvoin koen kirjoissa olevani sen maailmassa sisällä. King kertookin, ettei hän ole koskaan aikaisemmin kokeillut näin tarkkaa tutkimustyötä kirjaa varten. Vuosien 1958 ja 2011 maailmojen vertailulla ei mässäillä, vaan sitä on juuri sopivasti. Kirjassa on monta sivujuonta, ja henkilöiden omat tarinat nivoutuvat ja harmonisoituvat hienosti keskenään. Hahmot ovat kiinnostavia, vähäpätöisemmät mukaan lukien. Kirja jännitti, nauratti, pelotti ja itketti, enkä ole pitkään aikaan tuntenut samanlaista tunteiden skaalaa kirjaa lukiessa. Tällä kertaa King osaa vedellä juuri oikeista naruista.

Kirjailija on myös todennut, että tämä kirja todennäköisesti tuo hänelle paljon uusia lukijoita erilaisuutensa vuoksi. Amazonin arvostelujen ja kommenttien perusteella tämä lienee totta. Kirjasta on Suomessa saatavilla toistaiseksi vain englanninkielinen painos, ja suosittelen sitä mitä lämpimimmin, mikäli vain kielipää riittää.

Tälle kirjalle annan täydet viisi tähteä.

*****

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s