Modernit klassikot: Spaced

Posted: 21.6.2011 in Modernit klassikot
Avainsanat:,

Tiedän varsin hyvin, että kovinkaan moni ei tunne kyseistä sarjaa, mutta…

Hellanlettas, että se on hieno.

Shaun Of The Deadin ja Hot Fuzzin maailmalle loihtinut kolmikko Edgar Wright, Simon Pegg ja Nick Frost tekivät ennen näitä loistokkaita leffoja Jessica Stevensonin kanssa hyvin samanhenkisen TV-sarjan Spaced. Elokuviin verrattuna ensimmäistä TV-rooliaan tekevä Frost on paljon pienemmässä osassa. Pääosassa nähdään sarjan kirjoittajat Simon Pegg ja Jessica Stevenson (nykyinen Hynes) kämppiksinä mielenkiintoisen kaveripiirin ympäröimänä. Sarja muistuttaa asetelmaltaan perinteistä sitcomia, mutta tyyli on aivan omanlaistaan. Vahvasti kärjistäen voisi sanoa sen olevan sekoitus Frendejä ja Shaun Of The Deadia.

Suomessa sarjaa näytti YLE nimellä Avaruuden tuntua. En ollut koskaan kuullutkaan siitä, ja törmäsin siihen aivan sattumalta. Muistaakseni olin nähnyt yhden sattumanvaraisen jakson tietämättä mistään mitään. Sen jälkeen kesti x määrä aikaa, kunnes näin vuonna 2005 elokuvan Shaun of the Dead. Tunnistin tutut naamat, ja aloitin suuren selvitykseni siitä, mitä muuta elokuvasta vastuussa olevat henkilöt ovatkaan puuhailleet. Sarja Spaced näytti olevan yhteinen linkki asianomaisten välillä. Katsoin sarjan vuonna 2006 startanneen Veoh-palvelun kautta, minkä jälkeen löysin sarjan DVD-muodossa eräältä brittiläiseltä jälleenmyyjältä.

Sarjaa tehtiin kaksi kautta vuosina 1999 ja 2001, yhteensä 17 jaksoa. Sarja alkaa, kun päähenkilöistä toinen Tim (Pegg) tulee dumpatuksi. Hän tapaa juuri hippikommuunista pois muuttaneen Daisyn (Hynes). Molemmat ovat asuntoa vailla. Epätoivoissaan he päättävät näytellä pariskuntaa päästäkseen asumaan vuokra-asuntoon. Pian he tutustuvat talon asukkaisiin vuokraemäntä Marshaan (Julia Deakin) sekä alakerran eksentrikkotaiteilijaan Brianiin (Mark Heap). Muita sarjan henkilöitä ovat Timin paras ystävä Mike (Frost) sekä Daisyn paras ystävä (Katy Carmichael).

Sarjan tempo ja visuaalinen ilme ovat ohjaaja Edgar Wrightin tyylille ominaisen omaperäisiä. Kerronta on valtavirrasta poikkeavaa, ja tukee loistavaa käsikirjoitusta, joka pursuaa viittauksia populaarikulttuuriin. Erityisesti peleihin ja kauhuelokuviin tehdyt viittaukset iskevät minuun. Jälkikäteen oli hauska huomata, miten kolmannen jakson Resident Evil -kohtaukset enteilevät jo Shaun of the Deadia. Hynesin ja Peggin käsikirjoitus on viittauksien runsaudessaan aivan omaa luokkaansa, mutta se ei ole missään vaiheessa pois käsikirjoituksen muista puolista. Ihmissuhteiden käänteet ja ongelmat ovat sitcom-perinteestä poiketen varsin osuvasti kuvattuja. Ennen kaikkea sarja on kuitenkin komedia, ja vieläpä hauska sellainen.

Jokainen näyttelijä omaksuu roolinsa loistavasti. Nick Frost esiintyy ensimmäisessä roolissaan kameran edessä, ja vetää tosielämän ystävänsä hänelle kirjoittaman roolinsa varsin kiitettävästi. Erityismaininta täytyy antaa myös Mark Heapille mainiosta roolisuorituksestaan Brianina. Sarjassa vierailee myös monta tuttua naamaa. Esimerkiksi Timin työpaikan pomoa esittää Bill Bailey ja hänen arkkivihollistaan, hänen exänsä uutta miestä Duane Benzietä esittää Peter Serafinowicz. Pienissä rooleissa nähdään myös Pikku-Britannian David Walliams sekä juuri ennen läpimurtoaan sarjan viimeisessä jaksossa esiintynyt Ricky Gervais.
Sarja on toistaiseksi paras näkemäni sitcom. Suosittelen.

Post scriptum:
Uunituoreella Hollywood-kohelluksella Paul ei ole näennäisesti mitään tekemistä Shaun Of The Deadin ja Hot Fuzzin kanssa lukuun ottamatta Simon Peggin ja Nick Frostin mukana olemista. He kirjoittivat ja näyttelivät siinä, mutta Edgar Wrightin vaikutus loistaa poissaolollaan. Kirjoitan elokuvasta lähipäivinä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s