Modernit klassikot: Jam

Posted: 2.5.2011 in Modernit klassikot
Avainsanat:,

Tiedän varsin hyvin, minkä vuoksi kovin moni ystäväpiirissäni ei ole törmännyt tähän sarjaa, mutta…

Hellanlettas, että se on hieno.

Brittisarja Jam on vuonna 2000 esitetty, sangen persoonallinen ohjelma. Se on postmoderni sketsisarja, jonka ei ole tarkoitus naurattaa. Tullessaan aikanaan Channel 4:ltä, se asetettiin tarkoituksella omalaatuisuutensa vuoksi myöhäisiltaan, ja siitä huolimatta se keräsi suuren määrän valituksia. Sitä haukuttiin samaan aikaan sairaaksi sekä vallankumoukselliseksi, ja, kuten laatusarjojen kuuluukin, sen alun pieni suosio on poikinut suuren kulttikannatuksen. Mustempaa huumoria en ole sketsisarjoissa nähnyt, jos tätä nyt edes huumoriksi voi kutsua.

Sarjan luoja Christopher Morris tuli minulle tutuksi Big Train -sketsisarjan ohjaajana, ja sittemmin IT Crowdin mainiona pomona Denholmina. Jam oli kuitenkin minulle varsin tuntematon vielä pari vuotta sitten, mutta kuulin siitä jollain blogilla lukiessani loistavasta Spaced-sarjasta, ja päätin ottaa siitä selvää. Morrisin lisäksi muita minulle tuttuja naamoja sarjassa ovat Mark Heap (Green Wing, Spaced, Big Train) sekä Kevin Eldon (rooleja suosikkisarjoissani sekä Big Train).

Morris on selvästi vaikuttanut Jani Volaseen, jota voidaan pitää pääpiruna suomalaisen komedian helmien Studio Julmahuvi ja Ihmebantu takana. Mikäli on katsonut ja digannut viimeksi mainittua, niin Jam on ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Ihmebantu lainaa visuaalisen ilmeen, tyylin, rakenteen sekä häiritsevyyden Jamista, mutta lisää siihen aimo annoksen huumoria. Toisin sanottuna Jam on kaikessa neroudessaan äärimmäisen vaivaannuttava ja häiritsevä sarja. Hauskuus, mikäli sellaista havaitsee, tulee absurdiudesta. Naururaitaa ei ole.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s