Juoponnappisilmä 18 – Eddie Izzard (Circle)

Posted: 28.3.2011 in Eddie Izzard, Stand up
Avainsanat:,

Eddie Izzardin Circle päättää Izzard-kuun neljän shown putken. Vuonna 2000 New Yorkin Town Hallissa kuvattu keikka on uusin Izzardin keikka, minkä olen nähnyt. Tähän mennessä näkemistäni se on myös selvästi heikoin, jääden helposti Unrepeatablen varjoon. Tällä kertaa myös Eddien esiintyminen/delivery jää totuttua keskiarvoa alemmalle tasolle liki koko keikan ajaksi, ja paras osuus nähdään vasta encorena.

Show alkaa kieli- ja paavivitseillä. Apinat vievät aiheen luonnollisesti Yhdysvaltoihin, ja heidän aseintoiluun, josta päästäänkin takaisin apinoihin ja paaviin. Tottuneena Izzardin koomiseen tajunnanvirtaan mukana pysyminen ei vaadi kovinkaan paljoa ponnisteluja. Sen sijaan jo alkuminuuteista lähtien huomaa, että yleisö ei ole ihan mukana, ja osa varsin tavanomaisista Izzard-jutuista menee yli hilseen. Tämä ilmiö ei ollut läheskään näin vahva Dress To Killin kalifornialaisyleisössä. Harmillisesti myös tämänkertainen newyorkilainen yleisö on myös ensimmäinen, joka ajoittain häiritsee ja keskeyttää esityksen flown. Siitä huolimatta tai ehkä juuri sen takia amerikkalaisyleisölle kettuileva materiaali iskee, ja “tiedättekö, että on olemassa muitakin maita?”-tyyliset heitot saavat hyvät naurut niin minulta kuin yleisöltäkin.

Alkukangertelun jälkeen keikka ei kuitenkaan meinaa lähteä lentoon, vaikka juttujen taso paraneekin. Tämä vähemmän tyydyttävä kehitys näkyy myös Eddien deliveryn selvänä heikentymisenä, vaikkei sinänsä epävarmuutta olekaan havaittavissa. Tällä kertaa jutut pysyvät suurelta osin raamatullisissa ja historiallisissa aiheissa, joskin välillä puhutaankin politiikasta sekä uudesta vuosituhannesta. Aiheista ei kuitenkaan saada läheskään niin hauskaa settiä aikaiseksi, kuin mitä sitä edeltäneillä keikoilla, ja esimerkiksi “Jeesus vastaan dinosaurukset” tai aseistettuihin apinoihin liittyvät jutut eivät jaksaneet minua naurattaa.

En tiedä, minkä vuoksi lähes koko show jätti valjun tunnelman, aivan kuin jokin olisi pielessä. Se voi toki olla monen elementin summa. Vähemmän lämpimän yleisön ja tasoltaan hieman keskitasoa alempien juttujen vaikutus vain kertautuu monella, kun Eddie itse vaikuttaa ajoittain siltä, ettei kaikki ole kohdallaan. Ilmeisesti tämä mielipide on yleinen, sillä tämä oli ensimmäinen katsomistani keikoista, joka on saanut tunnettujen internetkauppapaikkojen arvosteluissa alle viisi tähteä viidestä.

Sanoin tarkoituksella aiemmin, että lähes koko show jätti valjun tunnelman. Yllättäen loppua kohti juttujen ja deliveryn taso paranee huomattavasti, ja Eddie esittää yhden hänen hauskimmista stand up-rutiineistaan eli “Star Wars Canteenin”, jossa Darth Vader on Kuoleman tähden ruokalan jonossa. Lisäksi lopussa kuullaan myös varsin hauska väittely Jumalan ja Jeesuksen välillä siitä, miten Jeesus kertoi opetuslapsilleen viinin olevan hänen vertaan ja leivän hänen lihaansa. Tästä tietenkin päästään siihen, että kristinusko perustuu vampirismiin ja kannibalismiin. Loppu on aivan yhtä timanttista Izzardia kuin Definite Article, minkä vuoksi ihmettelinkin muun keikan laatua. Toisaalta hyvä koomikko jättää aina parhaat palat viimeiseksi.

___________

Izzard-kuun päätyttyä aion pitää jonkin verran taukoa Eddien keikoista, vaikka aikajärjestyksessä seuraavana oleva Sexie hyllystä löytyykin. Olen myös kuullut, että se ei yllä edes Circlen tasolle, joten lähes takuuvarma, tuoreessa muistissa olevien, parempien keikkojen varjoon jääminen latistaa katsomisintoa varsin paljon. Aluksi aion ottaa täydellisen irtioton flow-tyyliseen kerrontaan, ja tutkia, mitä onkaan tapahtunut puujalkojen kiehtovassa maailmassa.

Listaan jälleen alle muutaman katsomislistallani olevan keikan, mutta en kuitenkaan mene lupamaan, että pidän juuri nämä keikat ja tämän järjestyksen. Olen myös miettinyt käyväni läpi kaikki Total Comedy-julkaisut, jahka ne saan käsiini jostain.

Tulevia nimikkeitä:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s