Juoponnappisilmä 16 – Eddie Izzard (Definite Article)

Posted: 17.3.2011 in Eddie Izzard, Stand up
Avainsanat:,

Definite Article on Izzard-kuun toinen DVD, ja se on mainio. Näkemistäni viidestä Eddie Izzardin keikasta tämä ja Stress To Kill ovat olleet parhaat, ja voi hyvinkin olla, että ajan myötä tulen pitämään tätä parhaana näkemistäni. Vuonna 1996 Shaftesbury Theatressa kuvatulla keikalla tarinat ja vitsit ovat tähän mennessä minulle henkilökohtaisesti muistettavimpia, ja kertaakaan esitystä katsoessa ei tullut vastaan sellaista kohtaa, joka tuntui vähän hakuammunnalta. Ja mikä parasta, hauskaa on.

DVD alkaa The Italian Job-viittauksella, kun Izzard  ajaa läpi Lontoon minillään keikkapaikalle. Lavalle hän tulee kirjaimellisesti keskeltä kirjaa, valtaistuimen kera, mikä toimii myös sangen loistavana avausjuttuna. Nopeasti kuitenkin siirrytään tajunnanvirtamaisesti sormustimien kautta hevosenkenkiin, ja pian hiusverkkoihin ja koiranruokaan. Verbaalisen komiikan puolella esimerkiksi sanan ”hang glide” taivutus tai sanan ”bygone” mielikuvituksellinen käyttö ovat nekin kerrassaan loistavaa settiä.

Vitsiä saadaan jälleen ruokakaupassa asioinnin tyylisistä arkisista asioista absurdeihin historiankuvauksiin; Julius Ceasarin ja Hannibalin mittelö pääsee surrealistisiin sfääreihin, tuoden tarinaan laskettelevat elefantit sekä  Muutenkin mielenkiintoisten hahmojen luominen ja niiden kautta historiallisten tarinoiden kertominen on jälleen kerran ihailtavan luontevaa ja sujuvaa. Hienoutta ovat myös ajoittaiset viittaukset The Italian Job-elokuvaan, aina varsin tunnistettavaa Michael Caine -imitaatiota myöten.

Eddien eläytyminen erilaisiin tilanteisiin on aivan omaa luokkaansa. Siitä kerrassaan mainiona esimerkkinä mainittakoon lintu lentokoneessa. Tämänkaltainen materiaali on ollut yleensä keikkojen suosikkiantia, mutta Definite Articlen taso on yleisesti sen verran korkealla, että suosikkien listaaminen olisi lähinnä sisällysluettelon listaamista. Ainoana miinuksena mainittakoon ranskan kieleen liittyvä materiaali, joka on jälleen hivenen haastavaa, eikä minun kielitaidollani vielä pysytä ihan täysin perässä.

Samalla, kun Izzard -kuu jatkuu, huomaan, että Izzardin esiintymisestä minulla on vähenevissä määrin sanottavaa. Tämä oli odotettavissa, sillä se, mikä on tullut jo sanottua ei kaipaa toistoa. Näin ollen kirjoitusten pituus tulee todennäköisesti lyhenemään, mikä puolestaan tarkoittaa sitä, että juttujen kirjoittamiseen menee vähemmän aikaa, mikä taas tarkoittaa sitä, että minulla on enemmän aikaa kirjoittaa, mikä taas tarkoittaa sitä, että minä voin kirjoittaa muidenkin koomikoiden keikoista käytyäni kaikki neljä Izzardin keikkaa läpi.

Viikon Izzard-sitaatti: ”If you’ve never seen an elephant ski, then you’ve never been on acid.”.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s