Juoponnappisilmä 15 – Eddie Izzard (Unrepeatable)

Posted: 11.3.2011 in Eddie Izzard, Stand up
Avainsanat:,

Eddie Izzard – Unrepeatable

Unrepeatable on varhaisin DVD-tallenne, mitä Eddie Izzardin stand up-keikoista on julkaistu. Vuonna 1994 Winchesterin Albery Theatressä kuvattu keikka esittelee omasta mielestäni hieman kesymmän Eddien. Hänen materiaalinsa ja kielenkäyttönsä ei ole aivan yhtä vapaata ja provosoivaa kuin esimerkiksi Dress to Kill-dvd:llä, ja sama heijastuu myös hänen asukokonaisuuteensa, joka on verraten ”tavallinen”. Sinänsä olisikin kiinnostavaa aloittaa Izzard-kuu herran ensimmäisestä showsta Live at the Ambassadors vuodelta 1993.

Izzard aloittaa keikan ilman suurempia lörpöttelyjä. Parin lämmittelyjutun jälkeen alkaa hänelle tunnuksenomainen tajunnanvirtakerronta. Ensimmäinen suurempi aihe on television mainokset, josta päästään hyvin luovasti ja sulavasti Hänen majesteettinsa salaiseen palvelukseen. Salaiset agentit eivät ole kovin mielenkiintoisia yleisesti ottaen, mutta tämän keikan jälkeen odotan povitaskuista kukkapuskia aseiden sijaan. Yleensä petyn. Tajunnanvirta jatkuu aiheesta toiseen, käyden läpi joitakin erikoisempia, mutta Izzardille suhteellisen tavanomaisia aiheita, kuten kissojen ja koirien alentava vaikutus ihmisen verenpaineeseen. Absurdi lienee osuva sana kuvaamaan kissojen poraussessioita sohvan takana. Luonnollisesti aiheesta kissat ja koirat saadaan myös vähän perinteisempää vertailu-läppää, ja joskus mennään myös kliseiden puolelle: Koirat syövät mitä vaan – kissat ovat nirsoja, koirat tottelevat – kissoja on mahdoton kouluttaa, ja niin edelleen.

Izzardin muuntautumisosaaminen tulee esiin mitä mainioimpina hahmoina, oli kyseessä ihminen, eläin tai tavanomaisesti puhumaton asia, kuten huonekalu. Yksi omista suosikkiseikoistani Eddien esiintymisessä on hänen epätarkka tapa esitellä hahmoja tai asioita, kuten vaikkapa ”Mr. Jesus Christ of the Christ family” tai ”This is a 14th century Ming… thing. Made out of Ming by Mr. Ming during the Ming Period”. Myös epäonnistuneiden tai vähän nauruja saaneiden vitsien paikkaaminen tuntuu menevän kuin omalla painollaan, ja yleensä saa varsin hyvät naurut joka tapauksessa.

Transvestismia käsitellään Dress To Killiin verrattuna pidemmälti. Eddie avautuu kohtaamistaan ennakkoluuloista, ja kuinka niiden kanssa tulee toimia. Tajunnanvirta vie aiheet uskonnosta lintuihin, ja lopulta mehiläisiin. Loppuun jätetty kauhuelokuvat nousi suosikkiaiheekseni. Aluksi käydään läpi B-movie-genreä, mutta sen jälkeen päästään Dracula-myytin epäkohtiin. Termin ”low-powered vampire” kuvaus tuo jostain syystä mieleeni Twilight-elokuvat. Lopuksi puhutaan vielä kauhuelokuvien päähenkilöiden välinpitämättömyydestä uhkaavan taustamusiikin suhteen. Show päättyy Star Trekista puhuen, josta juontuu ehkä tärkeimpiä avaruusmatkailun kuolemaa ehkäiseviä ohjeita: ”Älä pidä punaista paitaa”.

Eddie Izzardin Unrepeatable on hieman heikompi kuin muut näkemäni (tätä kirjoittaessa mennessä olen jo nähnyt useampia), mutta siitä huolimatta ehdottomasti katsomisen arvoinen. Huomasin kronologisen järjestyksen keikkoja katsoessa olevan siinä mielessä hyvä asia, että myöhemmillä taltioinneilla Eddie tekee viittauksia aiempien keikkojen juttuihin ja hahmoihin. Keikka oli hyvä, nauroin.

Izzard-kuun viikon sitaatti: ”I was very driven as a boy scout. Very driven. Driven everywhere I was.”

P.S. Vinkkinä niille, jotka haluavat hankkia itselleen epälaittomin keinoin Eddie Izzardin keikkoja: Keikat Unrepeatable – Sexie löytyvät DiscShopista hintaan 3,95e, ja ne kuuluvat tarjoukseen 3/10e.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s