Ylösseisontaa 6 – Sami Hedberg (Kokovartalomies)

Posted: 23.1.2011 in Stand up
Avainsanat:,

Sami Hedberg

Sami Hedberg oli vielä kaksi kuukautta sitten minulle täysin tuntematon suomalainen stand up-koomikko. Tämä voi hyvinkin johtua vain siitä, että alan suomalainen skene ei ole ollut minulle niin tuttu, vaikka olenkin seurannut esimerkiksi YLEn kanavilla tulleita stand up-koosteita. Sitten aloin yhtäkkiä vuoden lopussa kuulemaan kaikilta, että ”tämä tyyppi pitää nähdä” ja ”se on ihan mahtava”. Luonnollisesti aloin heti selvittämään, oliko puheissa perää. Muistelin lukeneeni hänen nimensä yhdessä viidestä vasta-lanseeratussa Total Comedy-sarjan DVD:n kannessa. Kävelin tämä mielessä paikalliseen Prismaan, ja yllätyin, kun kaikkia muita neljää oli tarjolla, mutta nimenomaan Samin DVD oli loppuunmyyty. ”Jopas jotakin!”, ajattelin, kun huomasin samaisen ilmiön myös cdon.fi:n sivuilla. Näin jälkikäteen ajatellen saatoin toimia vähän äkkipikaisesti, mutta vakuutuin moisesta menekistä niin, että ostin Sami Hedbergin Kokovartalomies-DVD:n hänen nettisivuiltaan.

Sami Hedberg – Kokovartalomies

Näkemistäni huikeasta neljästä suomalaisesta stand up-DVD:stä voin epäilemättä sanoa Sami Hedbergin Kokovartalomiehen olevan niistä toistaiseksi paras. Toisin kuin ulkomaalaiset kolleegansa, Samin keikkoja voi nähdä livenä varsin kätevästi jopa omassa kotikaupungissani. Otan tästä tilaisuudesta isoisän ensi tilassa. DVD:n ainoa ongelma, mikä toisaalta vaivaa kaikkia tallenteita, on se, että ensimmäisen kerran jälkeen yllätysmomentti katoaa. Jostain syystä suomenkielisessä viihteessä tämä oikein korostuu, ja siitä syystä toisella kertaa katsoessani en nauranut läheskään yhtä paljon. Samalla aloin kiinnittämään huomiota kaikkiin ärsyttäviin pikkuseikkoihin, joita en huomannut ensimmäisellä katsomiskerralla.

Keikka alkaa hyvin perinteisellä yleisön kiusoittelulla, minkä perään siirrytään homovitsien kautta Itämeren laivaliikenteeseen. Suurimman osan ajasta jutut siirtyvät jouhevasti toisiinsa, välillä sopivasti poukkoillen. Hyvän alun jälkeen Hedberg päättää hiljentää yleisön laulaakseen ”The Lion Sleeps Tonight”. Tästä eteenpäin juttu on vähän aikaa väsynyttä, ja punainen lanka tuntuu kadonneen. Pian homma kuitenkin taas luistaa, ja paria pissa-kakka-juttua lukuunottamatta koko keikka etenee varsin herkeämättä naurattaen tai ainakin hymyilyttäen.

Parasta antia Sami Hedbergin setissä on ajoittain ilmenevät astetta älyllisemmät kommentit, joissa osa yleisöstä meinaa pudota kärryiltä. Se, että Sami selittää vaikeammat jutut perään ei haittaa, vaan pikemminkin päinvastoin. Muita suosikkiaiheitani oli onnelliset pariskunnat sekä jostain kumman syystä suomenruotsalaiset. Hedberg tuo äänellään lavalle mainioita hahmoja eri maailman kolkista, sekä esittelee myös musikaalisia taitojaan omistaessaan tahmean balladin yleisön ainoalle suomea puhumattomalle henkilölle. Jälleen tämä toimii valtaosan keikasta, mutta parissa kohdassa joitain elementtejä toistetaan liikaa.

Jostain syystä  analysoin tätä keikkaa kriittisemmällä silmällä kuin olin alunperin ajatellut ensimmäisen katsomiskerran jälkeen. Olen lähinnä vain käynyt läpi ne pari asiaa, jotka jäivät kaivelemaan. Kaikki muu keikassa oli kerrassaan hervotonta komiikkaa, jollaista en kovin usein koe ainakaan suomalaisten esiintyjien keikoilla. Suosittelen keikkaa mitä lämpimimmin, se oli ehdottomasti hintansa väärti. Plussana vielä sanottakoon, että DVD:llä on varsin mukavasti lisämateriaalia.

P.S. Jos jollekin muulle tulee Sami Hedbergistä hämmentävän paljon mieleen tukevampi versio Petteri Summasesta, niin kertokaa ihmeessä. Tietäisinpähän, etten ole ainut.

kommenttia
  1. Nimetön sanoo:

    Vitsejä ja vitsien hahmot ilmeineen kuin suoraan pablo franciscon showsta…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s