Ylösseisontaa 4 – Ricky Gervais (Animals)

Posted: 16.1.2011 in Stand up
Avainsanat:,

Ricky Gervais

Monen muun tavoin tutustuin Ricky Gervaisiin alkuperäisen The Officen kautta. Hienoon käsikirjoitukseen ja Gervaisin esittämän David Brentin hahmoon ihastuneena hommasin koko sarjan DVD:lle. Näin pääsin tutustumaan levyjen lisämateriaalien kautta myös itse sarjan luojatiimiin. Ricky Gervais ja Stephen Merchant ovat poikkeuksetta osoittautuneet hienoksi käsikirjoittaja/ohjaaja/näyttelijätiimiksi, ja niinpä The Officen jälkeen aloin seuraamaan duon seuraavaa sarjaa The Extras (idioottimaisesti suomennettu ”Tahtoo tähdeksi kanssa”). Pidin siitä vielä enemmän kuin The Officesta, ja olin aivan myyty. Sain jopa käsiini sarjan käsikirjoitukset englannista.

Fanittaessani Ricky/Stephen-luomuksia tulin törmänneeksi myös heidän hulppeaan radio-ohjelmaan, joka toi elämääni myös koko kansan idiootin Karl Pilkingtonin. The Ricky Gervais Show on nyttemmin myös animoitu televisiosarjaksi, mutta itse olen ”true fanina” kuunnellut sarjat äänikirja/podcast-muodossa. Viimeisin Karl Pilkingtonin tähdittämä An Idiot Abroad -sarja alkoi Yle Teemalla tammikuun alussa.

Vuonna 2007 sain tietää Gervaisin tehneen myös stand upia, ja kunkin kiertueen taltioinnit löytyvät myös DVD:llä. Luottavaisena tilasinkin ulkomaailmasta ensimmäiset kaksi DVD:tä itselleni. Katsottuani ensimmäisen keikan Animals, tiesin nähneeni parasta stand upia, mitä olin siihen mennessä kokenut.

Ricky Gervais – Animals

Tästä keikasta on vaikea puhua fanittamatta. Tämä oli aikanaan tasokkainta ja mielenkiintoisinta settiä, mitä olin nähnyt, ja Gervais on edelleen minun top 3 stand up-koomikkoni joukossa. Gervaisin maailmankuva oli minulle jo tuttu radio-ohjelmista, ja siksi olikin hienoa nähdä hänen käyvän läpi samoja aiheita Animals-esityksessään. Esitys alkaa lyhyellä videolla, jossa Ricky irvailee luontodokumenteille. Shown lisänimi ”The Bits David Attenborough Left Out” viittaa eläimiin liittyvään materiaaliin, jossa hän kaivaa esiin hauskaa triviatietoa eläimistä, kuten esimerkiksi eläinten homoseksuaalisuudesta. Alkuvideon jälkeen Ricky kuuluttaa itsensä lavalle, ja puhuu aluksi hänen osallistumisestaan hyväntekeväisyysnyrkkeilyyn. Hän pääsee suoraan vauhtiin, eikä hänen ei tarvitse esitellä itseään. Hän on tunnettu, mutta hän ei ole supertähti, kuten Eddie Murphy. Tämä tosin tulee muuttumaan, ja samalla muuttamaan hänen lavapersoonaansa.

Animals (2003) käsittelee nimensä mukaisesti eläimiä ja ihmistä eläimenä. Eläimiin liittyvä materiaali on keikan tasapaksuin osa, mutta pitää sisällään nerokkuuden hetkiä. Yksi Ricky Gervaisin vakioaiheista on lihavat ihmiset. ”Lihavuus on valinta” -teeman päälle rakennetut vitsit ovat omia suosikkejani hänen esityksissään, mutta totuuden nimissä tällä keikalla läskivitsit ovat vielä varsin kesyjä verrattuna uusimpaan 2010-keikkataltiointiin Science-kiertueelta. Myös uskontoihin liittyvien epäkohtien osoittaminen on usein osa hänen settiään, ja tällä kertaa hän käsittelee ihmisen luomista Raamatun mukaan. Järkeen ja logiikkaan nojaavan ateistin tekemät pointit Luomiskertomuksesta ovat suurin osa sellaisia, jotka ovat hyvin helposti pääteltävissä, eikä ainakaan minulla tullut missään vaiheessa sellaista ”Ai, senhän voi ajatella noinkin!” -tunnetta. Siitä huolimatta aiheesta saadaan lukuisat naurut, mistä eittämättä hyvin kirjoitetun materiaalin lisäksi Gervaisin esiintyminen on vähintään puolet.

Gervaisin liikkuvuus aiheesta toiseen on harvinaisen sulavaa, ja parhaimmillaan hänen esiintymisestään jää sellainen tunne, että juttua keksitään lisää matkan varrella. Myöskään ei haittaa se, että osa jutuista vaatii luentomaiseen tapaansa tarkkoja faktoja, jotka vain lisäävät vitsien toimivuutta. Animals on ehdottomasti katsomisen arvoinen, ja sitä seuranneet Politics (2004), Fame (2007) sekä uusin Science ovat nekin mielestäni stand upin creme de la cremeä. Annan häpeilemättä suosikeilleni viisi tähteä, ja tämä kuuluu niihin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s