Ylösseisontaa 1 – Bill Hicks (Relentless)

Posted: 9.1.2011 in Stand up
Avainsanat:,

Aloitan juhlavasti tutkielmasarjani komedian edesmenneen kulttikasvon Bill Hicksin dvd:llä Relentless. Taltio on vuodelta 1991, ja sen löytää YouTubeen puhuroituna seitsemässä osassa tästä. Koska kirjoitan ensimmäistä kertaa koomikosta, kerron myös hieman omasta suhtautumisestani ko. henkilöön yleisellä tasolla. Elämänkertaa tahtovat voivat lukea WikiPedia-artikkelin hänestä.

Bill Hicks

Aluksi on tunnustettava, etten tuntenut Bill Hicksiä tai hänen materiaaliaan vielä viikko sitten. Tiesin hänestä jotain, ja olin kuullut hänestä paljon hyvää ihmisiltä, joiden mielipiteitä arvostan suuresti.

Ensimmäinen muistikuvani Hicksistä satunnaisten tv-klippien jälkeen taisi olla pitkä äänipätkä, joka soitettiin erään jakson loppuun Adam Curryn podcastissa Daily Source Code. Pätkässä käytiin läpi Yhdysvaltojen taloutta, Irakin sotaa sekä muita vastaavia ”polttavia poliittisia kysymyksiä”. Tulin sitä kuunnellessani samaan kahteen johtopäätökseen kuin Adamkin: 1) Hicks oli pirun hyvä ennakoimaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan ja 2) Historia toistaa itseään. Katsauksessa aikaan 25 vuotta taaksepäin, hänen materiaalissaan voi nähdä menneisyyden lisäksi myös nykyisyyden sekä mahdollisesti tulevaisuuden. Yllättäen sitä huomaakin, että eihän maailma ole muuttunut mitenkään viimeisessä kahdessakymmenessä vuodessa. Välkyimmät varmasti jo päättelevätkin, että samaa väitettä voidaan käyttää varsin vapaasti oli vuosiluku mikä tahansa. Ensimmäisen näkemäni keikan jälkeen tämä kuva on vain vahvistunut.

Bill Hicks – Relentless (1991)

Relentless on Bill Hicksin vuonna 1991 kuvattu, samannimisen kiertueen VHS/DVD-taltiointi Kanadan Centaur Theatressa.  Samalta kiertueelta on myös erikseen nauhoitettu CD-äänite. Relentlessin materiaali koostuu hänelle tutuista teemoista, tai näin olen lukenut. Minun on luonnollisesti vaikea verrata sitä mihinkään aikaisempaan tai myöhempään, sillä tämä todella on ensimmäinen koskaan näkemäni Hicksin keikkatallenne.

Vertailun sijaan käyn läpi keikan rakenteen ja Hicksin esiintymistyyliä. Monet stand up-koomikot aloittavat yksinkertaisella lämmittelyllä. He kertovat itsestään ja pitävät jutut suhteellisen lyhyinä ja helppoina. Hicks ei ole poikkeus; aluksi puhe on koomikon työstä, ulkonäöstä sekä esiintymispaikasta (Kanada). Jo alusta asti käy ilmi hänen lavahahmon omalaatuisuus; hän on sarkastinen ja tympääntynyt, mutta samalla hävytön, mutta looginen älykkö. Tässäkin hän oli mielestäni aikaansa edellä. Uutisista siirrytään ensimmäiseen isoon aiheeseen eli sotaan. Irakin sota oli vuonna 1991 kuuma peruna, ja kriittisesti aiheeseen suhtautuva Hicks sai kuulla mielipiteistään ammentavista vitseistään jälkikäteen. Kyseessä ei ollut suinkaan ensimmäinen kerta.

Sodasta siirtymä tehdään kätevästi tupakkaan, terveyteen sekä mainontaan. Ironiseksi tupakan leikkimielisen hehkuttamisen tekee se, että hän kuoli kolme vuotta myöhemmin haimasyöpään. Siitä huolimatta (eikä niinkään sen takia) havainnot terveysintoilijoista osuvat mielestäni naulan kantaan. Seuraava laajempi aihe on kristinusko sekä siihen ja sen harjoittajiin liittyvät epäloogisuudet. Huomasin tässä vaiheessa, että materiaalin sujuvuus ja aiheesta toiseen liikkuminen on hämmentävän sulavaa verrattuna moneen alan suuruuteen. Tästä syystä suosittelenkin katsomaan koko keikan, enkä paljasta enempää. Osa juttujen taiasta nojaa nimenomaan tähän virtaan, joka etenee lähes koko keikan notkeasti sivupuroille ja takaisin sangen vaivattomasti.

Relentless oli silkan sattuman arvalla saatu luku Bill Hicksin valitettavan suppeasta katalogista. Se oli siitä huolimatta kerrasaan mainio ensimaistiainen miehen urasta, jonka koko kirjoon aion perehtyä ensi tilassa. Varoituksena herkkänahkaisimmille sanon, että katsojan oletetaan kestävän uskonnon ja muiden ”vähän tabujen” aiheiden käsittelyä (mustan) huumorin keinoin.

Suosittelen mitä lämpimimmin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s